Marknadsbetraktelse

I sommar har jag varit tillsammans med hustrun på marknad. Spridda skurar men ändå en enastående värme. Medförd kaffekorg förhöjde stämningen.

Egentligen tycker väl jag att marknader många gånger kan vara nog så tröttsamma tillställningar. Skrik, skrål och trängsel. Marknaden, vilken före industrialismens genombrott var en nödvändighet för varuutbytet, har i våra dagar reducerats till en tradition. Det som saluförs är en salig blandning av hantverk av god kvalitet och importerat krafs som knappast nån har behov talförmåga lyckas dessa herrar och damer få oss marknadsbesökare att köpa sådant som vi absolut inte behöver och aldrig någonsin känt behov av. Krafset dominerar! Nåväl, till saken! Något som jag ändå inte undgår att imponeras av är dessa försäljare av allsköns ”världsnyheter”. Mirakeldisktrasor, epokgörande skruvmejslar, enastående konservöppnare och renkorv. Enbart med hjälp av sin enastående svada.

Kapitalismen i ett nötskal? Eller ska vi kalla det marknadsekonomi? Helt oslagbar när det gäller försäljningstekniken och min absolute favorit bland dessa småföretagare är renkorvhandlaren ”Vild Hasse”. Med en aldrig sinande svada reciterar denne fantom bland korvförsäljare, psalmverser och barnramsor. Travesterar nu levande och döda poeter samt läser även egentillverkade verser. Hela tiden säljandes korv i ett rasande tempo. ”Vild Hasses” egna verser kan väl närmast betecknas som en sorts pekoraldikt. De framförs för att locka och roa presumtiva kunder, men om man försöker vara lyhörd kan man kanske i gycklet och dårskapen ändå finna ett stänk av allvar.

Läs de rader som följer!

Olika ödets lotter falla, feta korvar sökte
alla . Mången nådde lyckans höjd, andra fick gå som en falukorv böjd.